”De allra flesta har fått något som passar dem”

VAGNHÄRAD. Något för alla. Det har hela tiden varit målet med den nya utemiljön som delas av skolorna Fornby och Hedeby.

– Härmed inviger vi skol­gården.

Åsa Ahlroth och Tommy Hellsten, rektorer på Fornby- respektive Hedebyskolan, klipper av det tunna, gulblå bandet. De 700 eleverna hinner knappt börja jubla förrän Åsa fortsätter:

– Nu är det dags för lunch.

Det hänger regn i luften och vissa barn och ungdomar har redan börjat stampa på stället, så taktiken att hålla invigningen kort är förmodligen helt korrekt. Köerna för att få korv med bröd ringlar snart långa.

Klipp! Det gulblå bandet faller isär.

Åsa och Tommy blickar ut över den nya skolgården. 

– Vi har jobbat med den här frågan i över två år. Sedan byggstarten 2017 har det funnits många olika önskemål. Eleverna har velat ha klättergrejer, basketplan, qlanplan, pingisbord… Även om vi inte har kunnat tillmötesgå alla, har de allra flesta fått något som passar dem. Nu är i stort sett allting klart – superskönt, säger Tommy.

Det har blivit betydligt enklare att hitta parkering för den som ska till någon av skolorna, Hedebyhallen eller badhuset Safiren. Väl inne på skolgården är det den gula, pyramidformade klätterställningen med flera olika nivåer som först drar blicken till sig.

Men det finns en hel del annat att upptäcka. En avlång liten studsmatta i marken, knallgula pingisbord, spännande hinderbana och ytor att ”sitta och hänga på”, som framför allt ungdomarna på högstadiet har önskat. Sedan den inhägnade qlanplanen, en basketplan och en friidrottsdel.

– Det har även planterats olika träd, som kan användas i utbildningssyfte, säger Åsa.

Det mesta  är gjort – men mer väntar

Ni säger att ”i stort sett allt” är klart. Den är alltså inte helt färdig?

– Vi kommer att utvärdera vartefter. Det här är en jättebra början, men det kommer alltid att gå att utveckla skolgården mer, säger Åsa.

Är det några mer specifika saker som ni tänkt åtgärda redan nu?

– Det här med isbana hänger fortfarande lite i luften. Vi kan inte spola på den nya qlanplan, då den är så bra dränerad att vattnet rinner igenom alldeles för lätt. Det blir tyvärr för svårt att få till en bra is. Men där har vi redan en dialog i gång om hur vi ska kunna lösa det med is någon annanstans här på skolgården. Sedan ska några små detaljer fixas till med friidrottsdelen, för att göra den säkrare, säger Tommy.

Ska knyta ihop båda skolorna

Innergården på Hedeby har också fått ett ansiktslyft, med pingisbord och hängytor. Men störst förändring har givetvis skett ute på den gemen­samma skolgården. Att den är just gemensam är en viktig detalj.

– Ett mål med det här arbetet har varit att få till EN skolgård, där alla kan känna sig välkomna. Det ska finnas saker att göra för alla åldrar och för elever med många olika intressen, säger Åsa.

Av | 2018-09-04T07:38:34+00:00 september 2018|Utbildning|

Om författaren:

Lämna en kommentar