Camfil – jätten som gör skillnad på riktigt

TROSA. Camfil omsätter miljarder och är världsledande i sin bransch. Med stora krafter följer ett stort ansvar. Nu börjar företaget gå över till återvunnen plast – och Trosa spelar en viktig roll i omställningen.

Tjänar du pengar på att rena smutsig luft, borde du inte vilja att luften är ren från början. Men nu fungerar inte Camfil på samma sätt som vissa andra globala jättar. Att bidra till en bättre miljö är en självklarhet.

– Det är en jätteviktig fråga för oss. Vi vill inte ha ut skadliga partiklar i luften. – vi vill att ren luft ska vara en mänsklig rättighet. Då måste vi tänka flera steg framåt och ta vårt ansvar, säger Åsa Lidström, teknikchef samt miljö- och kvalitetschef på Camfil Svenska AB, när ÖSP träffar henne på kontoret i Trosa.

Camfil har fabriker över hela världen, men de första stegen tas ofta i Sverige och Trosa. Här startades Camfil för 55 år sedan. Här finns det nordiska huvudkontoret. Och här ligger hela företagsgruppens forskningscenter.

Gammal plast används igen

Ett av initiativen har varit att optimera frakten av de största produkterna, genom att finjustera storleken på det som fraktas. På bara två år halverades koldioxidutsläppen från transporten av råmaterial.

– Just nu tittar vi på råmaterialet i sig, och hur vi kan göra det mer miljövänligt. Vi har redan börjat gå över till återvunnen plast i filterramarna, säger Åsa.

– Samma sak gäller våra plastpåsar. När filtret hos kunden är använt är det fullt med smuts och i vissa fall även farliga ämnen. För att skydda den som byter filter kan de stoppa ner allt i en bifogad returpåse. Vi skickar sedan tidigare med en påse som kunden kan stoppa ner filtret i och sedan bränna upp. Den påsen är nu i återvunnen plast.

Sker det här bara i Norden?

– Vi ser på miljö lite annorlunda här, det är mycket hårdare tryck när det gäller miljöfrågor än i vissa andra länder där Camfil finns. Men: eftersom alla köper ramar från samma leverantör, kommer det successivt att ske en förändring över hela världen.

Inte alla kunder behöver luftfilter enligt standardformatet. Anna Karlsson jobbar här med en av de mindre specialstorlekarna.

Tryckfallet påverkar mest

Störst miljöpåverkan har tryckfallet som uppstår när den smutsiga luften ska tryckas genom filtret ute hos Camfils kunder. Höga tryckfall är lika med hög energikostnad, vilket i sin tur innebär en större belastning på miljön.

– Det är som med en bil: om den drar två liter milen, spelar det inte så mycket roll hur miljövänliga backspeglar du har. Så det här är givetvis en fråga vi jobbar hårt med. Samtidigt ska filtren göra sitt jobb också och filtrera luften. Det bästa ur en energisynvinkel är att inte ha något filter alls, men då får du i dig allt det där du inte vill få i dig. Så det gäller att ha hög avskiljningsgrad och lågt tryckfall – att hitta en bra balans helt enkelt.

Miljömedvetenheten syns inte bara i produkt­utvecklingen. Den syns precis just nu, på fabriksgolvet i Trosa. Innanför tegelväggarna jobbar närmare 300 personer, vilket gör Camfil till Trosa kommuns största privata arbetsgivare. Bland annat sitter LED-lampor i taket. Belysningen styrs av närvarosensorer, som ser till att dimra ner eller släcka när ingen rör sig i närheten.

Det går bra för Camfil, globalt men även lokalt.

– De senaste åren har vi ökat med ungefär en produktionslina per år för att klara att möta efterfrågan, säger Åsa när hon visar runt inne i fabriken.

Filtermodellen som kontrolleras har en svart plastram som numera är gjord av återvunnen plast.

Lagret omsätts snabbt

På det stora lagret finns ungefär 70 000 produkter på hyllorna. Lagret omsätts på bara elva dagar. Alltså: 70 000 produkter skeppas iväg på mindre än två veckor.

Av | 2018-09-25T09:31:28+00:00 september 2018|Samhälle|

Om författaren:

Lämna en kommentar