Boom för hockeyn – ny utbildning i höst

De positiva vindarna fortsätter blåsa i Järnas ishockeysektion.
Till nästa höst startas ett idrottsgymnasieprogram på orten.

Full fart i ishallen på Ljungbackens IP. Snart är det en av två ishallar. Och en av tre (!) spelbara isytor på anläggningen.

Mikael Neideman ger instruktioner inför en övning när Järna SK arrangerade hockeycamp på höstlovet.

En ny hall är redan klubbad. På seniornivå har Järna SK den här säsongen två herrlag, ett i division 2 och ett i fyran. På knattenivå har hockeyskolan, som hålls två gånger i veckan, gått från 30 till 100 barn, så att återväxten är säkrad. För de yngre finns det även fritids, tre eftermiddagar i veckan då hockeyintresserade barn kommer till ishallen, får hjälp med läxor om det behövs, käkar mellis och spelar spontanhockey under allmänhetens åkning.

Men störst framgång för Järna-hockeyn är nog ändå beslutet att det blir en lokal idrottsutbildning, så kallad LIU, i Järna höstterminen 2020.

– Vi har fått till ett samarbete med Södertälje SK och idrottsgymnasiet i Södertälje. Ispassen görs här i Järna, resterande skolgång i Södertälje, säger Mikael Neideman, sportchef i Järna SK:s ishockeysektion.

Vill att lokala talanger ska lockas att stanna

Järna har fostrat två NHL-draftade spelare i form av Emil Bemström och Axel Andersson. Bemström, som blev årets rookie i SHL i fjol, hade när den här tidningen skickades till tryck inlett debutsäsongen i världens bästa liga med fem poäng på 18 matcher för sitt Columbus Blue Jackets.

Men Järna fostrar även andra bra spelare, som kanske inte alltid når allra högsta elitnivå. Problemet är att de försvinner till andra delar av landet för att gå på gymnasiet.

– I nuläget har vi nog sex-sju killar som går i skolan på ställen som Kramfors och Vännäs. Vi vill ge sådana spelare möjlighet att stanna här och fortsätta utvecklas, säger Neideman.

– Men, tillägger han, man måste inte vara härifrån Järna för att gå på LIU hos oss. Förhoppningsvis kan vi locka folk utifrån med att vi har nära till stationen, bra kommunikationer och bra gymnasium i närheten.

Det handlar om utveckla spelare?

– Ja. Men det handlar även om att göda ett livslångt idrottsintresse – och att man ska kunna ägna sig åt det på hemmaplan. Vi har glädjande nog numera många 99:or och 00:or som är kvar i klubben, spelar juniorhockey och bidrar till seniorlagen. Det är jättekul om vi kan få ännu fler kids att stanna kvar till det att de börjar med vuxenhockey.

Hur viktig är den nya ishallen?

– Helt avgörande för att vi ska kunna ha LIU. Det är suveränt att den blir av! Det är bara att tacka alla politiker som varit med och hjälpt till. Samtidigt får vi en ny, mindre uterink. Den gör så att det fortfarande kan spelas spontanhockey, vilket i slutändan kanske är det allra viktigaste vi har.

Olika idrottsutbildningar

RIG Riksidrottsgymnasiet, för dig som utövar idrott på elitnivå. Genom en RIG-utbildning får du möjlighet till gemensam träning med andra elever.

NIU Nationell idrottsutbildning. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund.

LIU Lokal idrottsutbildning, för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.

Källa: Gymnasieguiden.se

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post