Bland dukar och uttrar i Tystberga

Gardiner, bonader, kläder och dukar. Gamla textilier sökte nya ägare när Tystberga hembygdsförening helgen 9-10 februari bjöd in till ”Fynda och återanvänd”.

Imre Botos skojar med Rufus.

Nils Nilsson och uttern. Bilden är tagen i slutet av 1960-talet.

ÖSP besöker hembygds­stugan under lördagen och välkomnas redan i entrén av Lilly Nilsson och Eva Dahlberg från Tystberga hembygdsförening. Vart man än tittar i stugan, som förr tjänade som skola, syns textilier av alla de sorter: randiga gardiner, blommiga kjolar och rutiga dukar.

– Vi har aldrig haft just den här typen av arrangemang förut, men vi är några i föreningen som har samlat på oss väldigt mycket tyger av olika slag som vi inte behöver. Vi tänkte att det kunde varit fint om textilierna fick nytt liv. Dessutom går allt överskott från kaffeförsäljningen till Världsnaturfonden, säger Eva Dahlberg, ordförande i Tystberga hembygdsförening.

På borden i stugans stora sal ligger tyger i högar och på hängare längs väggarna hänger kläder som söker nya bärare. Vid vårt besök går en hel del åt. Men alla är inte där för att fynda textilier.

I ett annat rum har ett gäng gubbar samlats för att dricka kaffe och dra historier. Nils Nilsson, mångårig medlem i hembygdsföreningen och Tystbergaprofil, drar historier som får åhörarna att häpna.

– En gång när vi skulle in till stan för att dansa på Träffen hittade jag en död utter vid Svärtaån, tidningen kom och fotograferade när jag stod med den i famnen. Fotot borde vara här någonstans.

Flera gubbar engageras i sökandet efter fotot på Nils och uttern, men inga fynd görs.

Bland besökarna i hembygdsstugan är det slagsida åt de äldre gardet, men undantag finns. Vid ett bord står Rufus, 7 år, och skrattar åt Imre Botos från hembygdsföreningen som försöker lura på honom en gammal kökshandduk.

Efter att ha varit hemma och letat återkommer Nils Nilsson efter en stund med utterfotot. I den allmänna uppståndelse som utbryter lämnar så ÖSP till­ställningen.

Kristoffer Kviberg

E-post