Bättre luft ett lyft för ambulansförare

De som kör ambulansen mår bättre. Då blir det ännu lättare att hjälpa personer som mår sämre. De grönklädda hjältarna som räddar liv i Trosa och Gnesta gläds över en förbättrad arbetsmiljö.

Sjuksköterskorna Elisabeth och Ida på väg ut med ambulansen (dock inte på en utryckning just den här gången).

När ÖSP närmar sig grindarna till industrifastigheten på Kalkbruksvägen i Vagnhärad, är den gula ambulansen precis på väg därifrån. Inga blåljus är på, inga sirener hörs. Sjuksköterskorna Elisabeth och Ida ska till gymmet för att träna.

Men oavsett hur mycket de håller kroppen i trim, är det omöjligt att träna bort dålig inomhusluft. Därför är de extra glada över att en månad tidigare ha bytt till ny lokal.

– Med tanke på den inomhusmiljö vi hade i den gamla lokalen, är det betydligt bättre för oss här där vi är nu. Det var för dålig luft på det förra stället, vi var tvungna att ha luftrenare och grejer, säger Ida.

– Folk blev ju sjuka där. Och vi, som ska hjälpa folk som är sjuka, ska gärna inte vara det själva, säger Elisabeth.

De skiner upp när de pratar om den nya lokalen, som bara ligger 20 sekunders snabb bilfärd från den tidigare byggnaden och knappt påverkar utryckningstiderna alls.

– Vi är jättenöjda. Det har blivit ett lyft. Det märks att folk mår bra, säger Elisabeth.

Industriområdet i Vagnhärad är inte tänkt för bostäder och även om det inte handlar om en renodlad bostad i det här fallet, utan övernattning knuten till samhällsviktigt arbete, måste detaljplanen ändras. Men det är en petitess i sammanhanget.

Där för att stanna?

Den tidigare fastigheten ägdes på senare år av Trosa kommun. Den nya är privat­ägd.

– Vi på kommunen tipsade Region Sörmland om olika fastighetsägare, men jag tror att det var personalen själv som hittade det här alternativet, säger Linda Axelsson, planchef.

Jag gissar att målet är att ambulansverksamheten ska stanna på den nya platsen åtminstone till Ostlänken dyker upp, eller?

– De kommer att finnas där tills vidare och än så länge finns inga andra alternativa lokaliseringar även utifrån Ostlänken-perspektivet.

Kostar den här flytten något för kommunen?

– Nej, eftersom det är Regionen som ansvarar för ambulansen.

Finns det intressenter som vill ta över lokalen eller i alla fall marken?

– På sikt kan fastigheten omvandlas till annat. Kommunen ser hela sträckan utmed väg 218 och Kalkbruksvägen som strategiskt viktig för Vagnhärad i framtiden. Tills vidare används lokalerna internt men med tanke på läget finns ett stort intresse för marken.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post