Arbete med Fryshuset ska lyfta ungdomar

TROSA En större, lokal samverkan ska bana väg för att fånga upp och stärka kommunens ungdomar. Det menar initiativtagaren Jenni Steiner.

Jenni driver ICA Trossen i Trosa tillsammans med Linda Steiner. Under onsdagen den 14 november bjöd Jenni in representanter från utvalda delar av kommunen till en workshop på temat ”Samverkan för sociala ungdomsinsatser”. 

– Idén bygger på att ICA Trossen, som spindeln i nätet, ska samverka med Trosa kommuns olika instanser; skola, fritidsgård, närpolis, företagare, eldsjälar med flera, säger Jenni.

– Vi vill hitta sätt som förebygger att de som exempelvis tas för snatteri i yngre åldrar senare hamnar på grövre kriminella banor i livet.

Viktigt med socialt ansvar

Det är inte första gången ICA Trossen står bakom stärkande, lokala arbeten. Butiken driver redan ett lokalt integrationsprojekt där de i samarbete med Trosa kommun bjuder in nyanlända att laga mat tillsammans med andra. Jenni poängterar vikten av
socialt ansvar.

– Som ICA-handlare bestämmer jag och Linda (Steiner) själva över vår verksamhet och därmed har vi möjligheten att uppmärksamma sådant som ligger oss varmt om hjärtat. När jag fick reda på att man kan få assistans inom ICA för den här typen av ungdomsfrågor så valde jag att ta den hjälpen.

”En investering i framtiden”

Workshopen leddes av Linda Skogsby från Fryshuset i Stockholm, vars riktade ungdomsarbete varit ett faktum sedan 1984. De samarbetar idag med ICA nationellt.

– Man ser att unga stökar runt i butiker och mycket sker även ute runt omkring butikerna. Fryshuset och ICA stärker tillsammans upp lokalsamhällen genom lyckat samarbete.

Jenni Steiner vill hjälpa till och ta ansvar för kommunens ungdomar.

– Jag ser det som en investering i framtiden.

Redan bra samverkan

På plats på workshopen fanns engagerade representanter från skola, fritidsgård, socialtjänst, polis, föreningsliv och näringsliv i Trosa kommun. Linda Skogsby noterade den, för henne, ovanligt goda stämningen bland deltagarna.

– Det märks att ni redan samverkar här i Trosa. Processleder man enbart vuxna i grupp kan det ibland vara lite bittert och surt, men det är verkligen bra energi här.

Lindas arbetsmodell för kvällen gick ut på att deltagarna fick samarbeta och agera idésprutor tillsammans i mindre grupper med blandade yrkeskategorier. Kartläggning av nuläge och positiva tankar om den egna orten gick över i förbättringsområden och konstruktiva arbetssätt. Nästa steg blir en viktig faktor i samverkan; involvera ungdomarna själva. 

Karin Juvelius

Av | 2018-11-27T07:47:23+00:00 november 2018|Senaste nytt|

Om författaren:

Lämna en kommentar