App ger napp – ny teknik bakom succéår för fisket

Aldrig tidigare har så många fiskat i Trosaån som den här sommaren. Appen iFiske och den rådande pandemin har skapat fiskefeber. – Vi har sålt nästan dubbelt så många fiskekort som en vanlig, bra sommar, säger Erik Karlsson, ordförande i Trosa Amatörfiskeklubb.

Erik Karlsson är ordförande i Trosa Amatörfiskeklubb och en av klubbens tillsynsmän. Här låtsas han undersöka klubbkollegan Leif Säkkinens digitala fiskekort, för att visa hur det går till.

I år har det varit gott om abborre i Trosaån.

Den som vill fiska i Trosaån behöver ett fiskekort. Tidigare krävdes ett fysiskt A4-papper som man enbart kunde köpa hos några få av kommunens butiker. Inför det här året hoppade Trosa Amatörfiskeklubb på den digitala trenden och anslöt sig till iFiske, en app som innehåller runt 1000 fiskevatten.

– Man behöver inte vara medlem i amatörfiske­klubben för att skaffa ett fiske­kort. Det är bara att söka upp Trosa i appen och sedan köpa ett dygns- eller säsongskort. Barn och ungdomar fiskar gratis, men de måste ändå registrera sig för att ta del av de regler som gäller, säger Erik Karlsson.

Förändringen har inneburit succé. Det är klubbens bästa år hittills – med råge. Nästan 900 fiskekort har utfärdats hittills.

– Corona är en orsak, så klart. Sedan har iFiske gjort att vi syns på helt annat sätt än tidigare. Folk går in i appen och kikar efter var de kan fiska i närheten. Det har kommit folk hit från hela Stockholmsområdet, från mindre svenska städer som till exempel Köping och även från utlandet.

Det har inte bara varit mycket fiske, utan ganska så bra fiske också. Abborrar har det funnits gott om. Även gös och en del havsöring.

– Vi placerar ut havsöring i Vagnhärad varje år. Det arbetet ger mer och mer resultat för varje år som går, säger Leif Säkkinen, ledamot i amatörfiskeklubbens styrelse.

App, app, app!

Både Leif och Erik är tillsynsmän. Det innebär att de går längs Trosaån och kollar så att alla som fiskar har fiskekort och inte tar upp fisk som de inte får ta upp.

– iFiske har underlättat det arbetet väldigt mycket. Som fiskare ska du så klart ha med dig mobilen, men skulle du ha glömt den, kan du bara ange namn, adress och de sista två siffrorna i ditt telefonnummer, så letar vi upp dig i appen, säger Erik.

Det går alltså inte längre att skylla på att man glömt fiskekortet i bilen eller hemma.

Amatörfiskeklubben har till och med tryckt upp speciella visitkort som tillsynsmännen bär med sig, som du kan scanna av, och på så sätt skaffa dig ett fiskekort på bara några få klick.

”Ovetskap”

Det är nästan omöjligt att fuska. Ytterst få försöker ens – trots rekordmånga fiskare.

– Därför blir man ledsen när man hör om eller ser att det skrivs i sociala medier att många fiskar olagligt. Det gick en sådan snurra i våras, där det skrevs att det stod en massa personer med utländsk bakgrund och fiskade olagligt nere i hamnen. Grejen var den att jag stod mitt ibland dem – och samtliga hade fiske­kort och skötte sig exemplariskt. Det är bara ovetskap som gör att folk skriver så där, säger Erik.

Tillsynsmännen är oftast snälla när det väl är någon som gjort fel.

– Det är många nybörjare, som kanske inte vet vad som gäller. Vi hjälper och informerar, snarare än stjälper. Jag ger ibland bort fiskegrejer till och med, för att de ska få testa på något nytt, säger Leif.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post