Ansvariga chefen om beslutet: ”Känns jättespännande”

”En entreprenör som verkligen har förstått vad Trosa vill och vilka visioner vi har – och hur viktig gästhamnen är för Trosa kommun som varumärke.” Det säger Kerstin Tibbling, produktionschef för kultur-, fritid-, teknik- och servicekontoret, om Apelago Group AB.

Kerstin Tibbling.

I Trosa kommuns administrativa mittpunkt – det vita och det gula huset på varsin sida av Västra Långgatan – dras det nog en och annan lättnadens suck den här veckan. Båtsäsongen närmar sig och nu har en ny driftsentreprenör för gästhamnen utsetts (så länge som beslutet inte överklagas innan alla papper skrivs på fredagen den 8 mars).

– Vi tycker att här känns jättespännande. Apelago är en entreprenör som vi tror mycket på, säger Kerstin Tibbling, som är ansvarig tjänsteman på kommunen.

Läs mer: Nya ”hamnkaptenen” om glädjebeskedet

Varför föll valet på dem?

– Apelago har en väldigt stark organisation för att klara det här uppdraget. De har en bred kompetens, med flera olika expertområden. De har också visat att de har möjligheter rent ekonomiskt att kunna driva verksamheten och göra en del investeringar. Så det var många saker som tillsammans blev avgörande för vår bedömning.

Vad hoppas ni på att det här ska innebära?

– En annan sak som är viktig är att det är ett företag som vi kommer att kunna samverka med och jobba tillsammans med i deras visioner. Det är en sak att ha idéer och en annan sak att göra verklighet av dem, och det gäller även för oss som kommun. Apelago har många nya, kreativa idéer och vi från kommunens sida måste vara beredda att jobba ihop med dem för att få till en så bra hamn som möjligt.

– Något som också varit utmärkande är att de vill använda sig av skärgården i större utsträckning, då de redan i dag sysslar med olika event ute i skärgården, riktade mot både turister och inbitna Trosabor. Det kan till exempel handla om att paddla havskajak.

Spelade det någon roll att alla killarna bor i Trosa och att företaget har en stark Trosaprägel?

– Det var inte med som krav på något sätt. Men vi tittade däremot mycket på om de hade en organisation som klarar allt som det här åtagandet avser. Och det bedömde vi att de verkligen hade. Att de är lokala tycker säkert många Trosabor är jättepositivt, men det har som sagt inte påverkat vårt beslut.

I vilken fas ligger processen med den tidigare entreprenören, Lasse Eklund?

– Den processen tuffar på. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om det för närvarande.

Fredagen den 8 mars skrivs kontraktet med Apelago slutgiltigt under.

Ni har inte fått några indikationer på eventuella överklaganden?

– Nej, det har vi inte, säger Kerstin Tibbling.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post