Åke Bergdahl slutar yrkesfiska – Fredrik tar vid

Trosa har en lång tradition av yrkesfiske. På senare år har det enbart varit Åke Bergdahl som hållit traditionen vid liv. När han nu lägger ner, tar nyinflyttade Fredrik Jonsson över stafettpinnen.

Åke Bergdahl lägger ner sitt yrkesfiskande samtidigt som Fredrik Jonsson flyttar sitt företag Västerbottens Fisk till Trosa. – Vi tittar väl på andra namn, sådana som har lite mer lokal anknytning, men vi är inte klara med den processen än, säger Fredrik om företagsnamnet.

Papperna ligger redan på havs- och vattenmyndighetens samt Transportstyrelsens bord. När Strömmingsfestivalen har varit, lämnar Åke Bergdahl yrkesfiskandet bakom sig, efter 14 år som aktiv i Trosa.

– Däremot kommer vi att behålla fiskebåten som privatbåt. Vi har rökeriet ute på ön som vi kommer att hålla igång, med framför allt storströmming och sik. Så jag kommer inte att sluta fiska helt, säger Åke, som för vissa Trosabor är mer känd som fastighetsägare eller som arrangör av konserter i hamnen om sommaren.

Hur ser du på dina år med yrkesfiske här i Trosa?

– Skulle utvecklingen se likadan ut de kommande 14 åren, finns det inte en fisk kvar i Östersjön. Det har inte bara lutat nedför, utan varit ett stup. Vi har aldrig varit några volymfiskare, men vi har bland annat levererat regelbundet till restaurangen Fina Fisken. För tre-fyra år sedan kunde vi få ett halvt ton abborre, där varje enskild fisk vägde över ett halvt kilo. Förra sommaren fick vi två abborrar – totalt. Och de var inte stora heller.

Åke vill samtidigt inte måla upp någon nattsvart bild.

– Jag vet till exempel en fiskare nere i Oxelösund som trålar strömming och får så in i helsike med fisk.

Det är bland annat just det, att tråla strömming, som Fredrik Jonsson kommer att ägna sig åt i vattnen utanför Trosa. Fredrik driver företaget Västerbottens Fisk och har varit yrkesfiskare i tio år. Han flyttade ner till Trosa i augusti förra året (för att få familjepusslet att fungera), men har fortfarande kvar verksamheten uppe i Holmsund utanför Umeå. Den kommer att leva vidare även i fortsättningen.

Blir Trosa hemmahamn nu?

– Det är planen. Det är redan klart att våra mindre båtar kommer att ha Trosa som hemmahamn. Men det är lite svårt med kajplatser för den stora båten.

Men vi kan kalla dig vår hemmafiskare?

– Ja, precis. Vi kommer att bedriva så mycket verksamhet som möjligt här nere, förädling och sådant – filétering, rökning och gravning.

Så vi kanske får tillbaka Trosa­böcklingen?

– Förhoppningsvis, ja.

I dagsläget hyr Fredrik gårdsrökeriet som Åke Bergdahl byggde en gång i tiden.

– Men där kan vi inte växa i någon större skala, utan det blir mer för sommarförsäljning. Vi letar efter en större, mer lämplig lokal att kunna bedriva verksamheten i.

Vad hoppas du att satsningen här nere ska ge?

– God fiskelycka. Men den brukar gå upp och ner från år till år, med olika temperaturer i vattnet och annat som är svårt att påverka som styr.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post