Det blir allt populärare att lyfta tungt. Joakim Wång är starkare än de flesta. Hans uppmaning är att fokusera mer på teknik och kontinuitet än vågen och spegeln. 

Joakim Wång inne på Styrkefabriken.

På bottenplanet i den betongkloss som en gång i tiden var en tvålfabrik, finns Styrkefabriken. Det är det största av Gnestas sex gym. Träningsytan ska bli betydligt större under våren, om allt går enligt planerna.

Stor blir större – där stark blir starkare. Här tränar nämligen flera av Sveriges bästa i utrustad bänkpress. Nyligen startades Styrkefabrikens At­letklubb. Första tävlingen under den nya klubbens flagg blir i februari.

– Vi som körde tillsammans i Katrineholm tränade till slut alltid här. Då blev det naturligt att starta upp egen klubb, säger Joakim Wång.

Han är navet i atletklubben. Precis som han är navet på Styrkefabriken, gymmet han driver ihop med sambon Emma Svärd.

De startade upp i augusti 2017. Nu har de över 400 medlemmar och antalet fortsätter att öka. Under förra året spenderades 30 000 enskilda träningstillfällen på gymmet, fördelat över personer som tränar väldigt ofta till sådana som kör mer oregelbundet. I snitt var det strax över 80 besökare per dag.

– Redan från dag ett har vi haft en majoritet tjejer som medlemmar. Åldersmässigt har snittet sjunkit en aning, inte minst sedan vi började med ungdomsträning, där föräldrar kan ta med sig sina barn i åldrarna 12 till 14. Den ålderskategori vi inte riktigt når är 65 plus. De har redan sina ställen att vara på, där de kanske också har mer senioranpassad träning, säger Joakim.

En tröja gör hela skillnaden

KOMPRIMERAR Den stora skillnaden mellan tävlings-formen utrustad bänkpress och ”vanlig” bänkpress, är att du har en speciell tröja i den förstnämnda. Den kortärmade tröjan sitter tajt och komprimerar kroppen, vilket gör att du kan lyfta tyngre. På samma gång blir tekniken svårare och felmarginalerna mindre.

FORMEL 1 ”Det är lite som folk-race jämfört med formel 1. Det tar många pass att behärska lyfttekniken med tröja på”, säger Joakim Wång.

Han tog nyligen personligt rekord i utrustad bänkpress. På en serietävling lyfte han 275 kilo. I höstas tog han brons på EM, efter att ha klarat 260 kilo.

På fredagar kör han och de andra som tävlar ett gemensamt pass.

– Jag måste ha de här fredagsträningarna för att kunna hålla den höga nivå jag vill. Utöver det kör jag två egna pass med bänkpress varje vecka, ett som är mer tekniskt och ett som är tyngre. Då kör jag inte med tröjan som krävs i utrustad bänkpress, för det hade blivit alldeles för stor påfrestning på handlederna.

Utöver ”gubbarna”, har fyra tjejer – varav tre juniorer – börjat tävla för klubben.

Oavsett kön: här nedanför ger Joakim sina bästa tips på hur du ska tänka och träna för att bli starkare.

Bli starkare – EM-medaljören tipsar

TEKNIK Är A och O. Du kan bli väldigt stark med dålig teknik, men du kommer inte att fortsätta öka lika bra i det långa loppet – plus att du lättare skadar dig. Mitt tips är att söka dig till en atletklubb (inte nödvändigtvis vår klubb). Där finns det extremt mycket kunskap och råden är oftast gratis.

KONTINUITET Du kan följa vilket träningsschema som helst, men slarvar du med träningen utvecklas du inte. Tar du ett uppehåll på någon månad eller till och med bara några veckor, kommer du inte att förbättra din styrka. Det gäller att ha målmedvetenhet och kontinuitet.

STRUNTA I UTSEENDET Fokusera inte för mycket på spegeln. Går du upp i vikt, blir du starkare. Många är rädda om de där snygga magmusklerna samtidigt som de vill bli starkare – och den kombinationen är svår. I slutändan får du större muskler om du tränar styrka regelbundet, men sexpacket kanske inte blir lika tydligt.

HA ROLIGT Glädjen är viktig. Det är en av anledningarna till att vi tränar i grupp på fredagar, för att få samma gemenskap som i ett lag. De som inte tycker att det är roligt, försvinner snabbt.

VÅGA KÖRA TUNGT Jag kör oftast inte fler än sex repetitioner. Jag har knappt aldrig kört över tio. Jag måste samtidigt påpeka att det finns två läger i den här frågan, där vissa är för många repetitioner och set.

GRUNDÖVNINGARNA I styrkelyft tävlar du i bänkpress, marklyft och knäböj. Vill du bli stark, även om du inte ska tävla, behöver du inte mycket mer än de tre övningarna. Jag kan inte minnas när jag senast körde någon magövning…

FUSKA INTE Är det någon som ”passar” dig när du lyfter tungt ska den inte hjälpa till för mycket. Den står där för att passa, inte för att lyfta. Var ärlig mot dig själv och tydlig gentemot den som passar. Annars hämmar det din utveckling.

Johan Karlsson

Reporter

Tel: 0156-50 39 37

E-post